Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2011 12:46 - Трагедията в Норвегия - Светът напълно е откачил!
Автор: sandy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4491 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 25.07.2011 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"СВЕТЪТ НАПЪЛНО Е ОТКАЧИЛ"!
  реплика от филма  "Диво сърце" на Дейвид Линч...


Само който не познава  уредените, удобни,  материално благоденстващи западни общества може да пише  коментари от типа на " какво му липсвало на това хубаво, младо момче - пари ли, положение ли, образование ли, та така да откачи..".. За съжаление  повечето хора в България нямат нужната визия, за да разберат проблема. Тук не става дума за материална неудовлетвореност, както я усещат все повече  нашите сънародници напоследък,  пък и преди...Действята на това долно същество  в човешки облик нямат нищо общо с произхода, с парите, с образованието, с приятната външност -   лъжовни манифестации на матералния свят, които на практика нямат особено значене. Това е лудост, която сигурно мнозина ще си направят  усилието  в бъдеще да  анализират и дешифрират. Но причината не е само в индивида, безспорно, а и в обществото, което позволява да се раждат, развиват цъфтят и вържат падобни девиационни явления.
Изродство е също така, че на тази  окървавена новина бе дадена такава гласност. На всичкото отгоре ще има и публичен съдебен процес, вместо извършителят да бъде  прибран, и без много церемонене жестоко пребит от бой като куче, заровен в земята и затрит, за винаги - той  и  омерзителната му постъпка..Лицемерието на псевдохуманното зализано западно общество би се издрайфало от тази  идея, разбира се. Пък  как ще се лиши от дългосрочното зрелище. Масакрата  тепърва ще бъде раздувана и предъвквана до персушаване и припадък. От това нищожество  ще бъде направен информационен, а защо не и световен герой. Съвременна компактна и обновена  версия на Хитлер, Сталин или някой друг масов изтребител на хора.
Дейвид Линч произнесе с помощта на актьорите си още преди двайсет години  тъжната фраза, че ние живеем в един полудял свят. Помните ли сцената, в която  те пътуват с колата  в тъмната пустия, тя иска на пусне музика, а по радиото се чуват само зловещи новини - една от друга по-гадни, извратени и противни.  
Ако слушаме и гледаме новини ще останем без съмнение с впечатлението, че живеем в един ужасен свят. Свят на ниските енергии, на низките чувства и страсти, светът на отчуждението, на подлото лицемерие, на  виртуалната анонимност и  безчувственост, на  елегантното и бруталното насилие, на замаскираното финансово робство, на непреодолимите и жестоки потребителските шаблони, на притъпените сетива, запушените със слушалки уши, на заслепените с екрани очи...Това е светът, който се движи френетично бързо , шеметно, откачащо. Реве с моторите на мощните коли и самолетите. Изяжда естественото, което е останало, както туморът изяжда здравата тъкан...Всъщност, светът има посока. Той се върти.  Наистина се върти, както е казал Галилео. Като побесняло куче около  опашката си. Без да знае защо го прави,  без да има нито възвишена цел, нито ясна посока, нито  мисъл какво ще му донесе този световъртеж в един момент...
  Все повече започвам да вярвам, че източните мъдреци са прави и светът не еволюира през  хилядолетията и  ерите,  а напротив - деволюира....Чарлз Дарвин изглежда все пак се е объркал малко. Да, видовете се променят, но посоката не е нагоре. Тя е надолу. От разцвет и благоденствие към самоунищожение и ектопия.. От висшето, към примитивното. От божественото към животинското..
Това, което се е случило в Норвегия е  един от симптомите, че този свят не може да просъществува дълго време по този начин.. Че този свят, в който ние живеем - светът на парите, на завистта, на омразата, на насилието - е обречене... Слава Богу, че е обречен.  Със сигурност ще дойде нещо по-добро.  Може би  по-обикновеноно и простовато. Но по-добро във всеки случай
Трагедията  която се е случила миналия петък е само едно доказателство на страшната духовна криза, в която  тъне не само благоденстващият Запад, но целият свят, който се стреми да му подражава и иска да стане като него..  Такива  случки би трябвало даса индикатор, предупреждение , че парите, комфорта, имането, удобствата, безгрижието не правят хората щастливи. За хората, чиито  внимание, сили и енергя почт всецяло са  инвестрани, волю-неволю, във физическото оцеляване е трудно да схванат може би това. Те носят кой с достойнство, кой с омерзение и отричане, кой с мрънкане и блъскане в стената, тази съдба. Без да разбират, в повечето случаи за съжаление, че тя е подарък и трябва по някакъв начин човек да е благодарен за нея. Тя лекува, носи щастие в бъдещето, измива греховете. Тя е един шанс да бъде, да стане, да израсне  по-добър  човешки...Страданието изчиства и спасява душата. Но само тогава, когато е посрещнато със смирение и  разбиране, с доброта и усмивка дори...Само тогава то напълно е осъществило  смисъла си... Разумният и просветеният  човек няма да изпусне такъв шанс.
Без съмнение убиецът  ще бъде провъзгласен за луд. Без съмнение той няма да бъде осъден на смърт.  И в това няма нищо нито учудващо, нито изненадващо...
Своята присъда той ще получи на друго ниво и на друго място. Сурова присъда , за което със сгурност не си дава сметка. Защото може би е начетен и образован, но  е духовен неудачник и долно животно..Нито сега, нито  после, нито във вечността постъпката му няма да бъде забравена нито така лесно изкупена, нито така лесно опростена....  Всъщност физическото му унищожение сега така и не би променило с нищо нито съдбата на загиналите, нито даже кой знае колко неговата собствена съдба..
Позволявам си още, с риск да бъда освиркана да отбележа, че в днешния ужасен свят съществуват още  хиляди други форми на убийства... На масови убийства дори, които ние някак си не  забелязваме или даже  приемаме като нещо нормално.   Нима не е трагедия, че  по света  годишно умират милиони  по автострадите и пътищата при тежки катастрофи. Нима не е трагедия, че толкова  неродени човешки животи умират от изкуствено прекъсване на бременността. А какво ще кажете за локалните войни, които води империализмът, за да си вдигне акциите и да  си увеличи опръсканото с човешка кръв богатство.. Нима не е трагедия, че убиваме животни, за да се храним с месото им... Те също са живи божии същества, като нас.... Нима Хитлер, Сталин, политическите  режими, световният империализъм, мафията и т.н. индивидуални и групови масови убийци не са правили точно същото в продължение на десетилетя, безнаказано, дори аплодирани  подкрепяни от тълпата... И в много по-широки и внушителни мащаби..
Но в крайна сметка... Щом има лошо със сигурност има и добро. Щом има посока надолу,  не може да няма и нагоре. Светът е пълен с хора, които  искат, могат и не спират да се опитват да вървят в добрата посока и да гледат към светлината...Те са нашето спасение. Те са нашата надежда и вяра. Сигурна съм, че всеки от вас е срещал поне веднъж в живота си някой - честен, искрен,  добър, човеколюбив  и чист. Такъв, за който никога няма да прочетеш в новините...
Може би и ти си такъв. Просто не си се сетил да се забележиш...:)



Тагове:   Норвегия,   Убиец,   масакра,


Гласувай:
6



1. анонимен - Някой не беше ли казал подсурдинка, ...
25.07.2011 12:59
Някой не беше ли казал подсурдинка, че като видял какво е насътворил, Господ махнал с ръка и започнал всичко от начало... някъде много, много далеч оттук.
цитирай
2. sandy - Господ си е свършил работата добре, ...
25.07.2011 13:02
Господ си е свършил работата добре, но маймуните са окалпазанили всичко...
цитирай
3. анонимен - pipinana
25.07.2011 13:03
vinagi raz4itam samo na EDIN
цитирай
4. mileidi46 - !!!
25.07.2011 15:37
Straxoten posting...edin ot malkoto svestni razmisli,koito pro4etox sled tragediqta..!!!
Pozdravleniq!!!
цитирай
5. анонимен - от #1
25.07.2011 15:50
нека не обиждаме маймуните - в крайна сметка, нямат нищо общо с нашите попълзновения и лакомия

Лек ден!
цитирай
6. sandy - Благодаря. . . Не пиша на такива теми ...
25.07.2011 15:51
Благодаря... Не пиша на такива теми обикновено... Но този път просто не се сдържах...Мисля, че дори съвсем малко хора да прочетат и да разберат ще бъде от полза за доброто на целия свят..
цитирай
7. анонимен - Негативното и низкото се лансират ...
06.09.2011 19:28
Негативното и низкото се лансират от системата , чудесно е когато някой като теб обръща поглед към позитивното , светлото , давайки надежда и посока на околните .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sandy
Категория: Туризъм
Прочетен: 60787
Постинги: 10
Коментари: 21
Гласове: 43
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031